Het Zussenproject is bedoeld voor meisjes die een steuntje in de rug nodig hebben. We koppelen hen aan een grote zus. De grote meiden, tussen de 18 en 25 jaar, weten goed wat het betekent om met jezelf en de wereld te worstelen in de fase van 13 tot 17 jaar. Geruststellen en normaliseren door een grote zus is laagdrempeliger dan therapie of coaching en geloofwaardig omdat de zus zich heel goed kan inleven en dichterbij staat.
Voor een grote groep is de puberteit een fase waarin thema’s als onzekerheid, erbij willen horen, meidengedoe en schoolstress voorbijkomen. Niet ieder meisje hoeft daarmee naar een professionele hulpverlener. Het gaat vaak om onderwerpen die juist goed bespreekbaar zijn met een grote zus. En dat is wat wij voor hen organiseren.
Wij zien dat veel jonge meiden in de puberfase de weg naar een hulpverlener zoeken, met het verlangen om beter in hun vel te zitten en vanuit de gedachte dat dit bereikt wordt door een coaching- of therapietraject. Uit onderzoek (o.a. Levi van Dam) blijkt juist dat veel jongeren vooral gebaat zijn bij positief contact, sociale relaties en inbedding. Het Zussenproject richt zich daarop en biedt de kleine zussen steun en houvast: “Je hoeft het niet alleen te doen, we doen het samen.” Maar ook: “Het is heel normaal dat jij af en toe ergens tegenaan loopt.”
Hart voor Meiden koppelt een meisje tussen de 13 en 17 jaar (de kleine zus) aan een grote zus voor in principe een periode van 6 maanden. Een grote zus kan een stagiaire zijn van bijvoorbeeld van de opleiding Social Work, Toegepaste Psychologie of de Pabo, maar ook andere meiden tussen de 18 en 25 kunnen zich aanmelden.
De grote zussen worden geselecteerd op motivatie, contactuele vaardigheden en reflectief vermogen. Wij zoeken meiden met groot inlevingsvermogen die jongere meiden op hun gemak kunnen stellen. Een grote zus kan meerdere kleine zusjes hebben (maximaal 3).
Bij de match wordt gekeken naar onder andere ervaring, achtergrond en creatieve interesses zoals affiniteit met bijvoorbeeld bakken, schrijven, muziek maken of tekenen. De zussen spreken iedere twee weken af en gaan dan samen iets ondernemen zoals wandelen, bakken of in gesprek aan de hand van het Hart voor Meiden kaartendeck. In de tussentijd houden zij contact via Whatsapp of social media.
De grote zussen worden begeleid door de zussen-coördinator van Hart voor Meiden. Zij kunnen altijd contact opnemen, als zij tegen (te) ingewikkelde problematiek aan lopen, of als een kleine zus bijvoorbeeld uit contact gaat. Wij koppelen de grote zussen ook onderling, zodat zij elkaar kunnen ondersteunen en ervaringen kunnen uitwisselen. Elke 6 weken is er een supervisiemoment en tussentijds is er contact via Whatsapp. Iedere moeilijkheid kan worden gedeeld, zo nodig wordt een tussentijdse afspraak gemaakt. Op deze momenten bespreken we mogelijke signalen van problematiek die het contact tussen zussen overstijgen en of er andere hulp nodig is.
De jonge meiden en hun ouders kunnen met vragen, opmerkingen of moeilijkheden in het Zussenproject ook altijd terugvallen op de coördinator.
Wil je je aanmelden als kleine of grote zus? Vul dan het aanmeldformulier in en wij nemen spoedig contact op voor een eerste kennismaking.
Coördinator Zussen-project.
Wat fantastisch dat ik hart voor meiden mag ondersteunen bij het zussen-project! Ik ben maatschappelijk werker en heb jaren met veel plezier bij een maatjesproject gewerkt voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Op dit moment werk ik als praktijkondersteuner ggz bij een huisartsenpraktijk. Ik heb me als puber veel angstig en somber gevoeld. Toen lukte het mij niet goed om mijn gevoelens te delen en om hulp te vragen. Dat maakt het extra fijn om mee te werken aan dit mooie project. Ik ga er voor om veel ‘jonge zusjes’ aan een ‘grote zus’ te matchen ❤️, hopelijk wordt die lastige periode dan wat lichter.
Hoi. Ik ben Bianca en ben 19 jaar oud. Ik vind het heel fijn om mensen te kunnen helpen op wat voor een manier dan ook. Dit is dan ook de reden dat ik de HBO opleiding Social Work aan Windesheim in Zwolle ben gaan doen en waarom ik ‘Grote Zus’ ben. Op dit moment loop ik stage op een middelbare school waar ik veel leerlingen spreek die tegen dingen aanlopen. In mijn vrije tijd hou ik ervan om te lezen, creatief bezig te zijn, met vriendinnen af te spreken en goede muziek te luisteren. Daarnaast volleybal ik al sinds ik heel klein was. Al deze dingen helpen me ontspannen na een lange dag zodat ik er weer tegenaan kan. Daarnaast hou ik van het knusse, koude weer en vind het heerlijk om op de bank op te krullen met een goed boek en een lekker kopje thee.
Ik ben Milou, 19 jaar oud en ik woon en studeer in Nijmegen. In mijn vrije tijd ben ik vaak bezig met handbal, wandelen en mijn creatieve hobby’s, zoals fotograferen en schilderen. Daarnaast ben ik dol op kinderen en breng ik graag tijd met hen door.
Ik ben een echt mensenmens en wil graag iets betekenen voor meiden die soms wat extra steun kunnen gebruiken tijdens hun middelbare schooltijd. Het kan soms best lastig zijn en op zulke momenten is het fijn om iemand te hebben om op terug te vallen. Iedereen verdient een fijne schooltijd, en daar wil ik graag aan bijdragen. Daarom heb ik besloten om me aan te melden als grote zus.
Ik ben Paulien en ik ben 24 jaar. Op dit moment volg ik de opleiding Toegepaste Psychologie in Deventer. In mijn vrije tijd hou ik van dansen; zo volg ik jazz-modern lessen bij Studio Danzo en dans ik in de dansgroep !MPACT. Daarnaast breng ik graag tijd door met vrienden en familie, maak ik wandelingen in de natuur en houd ik ervan om creatieve en actieve dingen te doen.
Waarom ik meedoe met het Zussenproject? Toen ik zelf op de middelbare school zat, vond ik het soms best lastig. Ik was op zoek naar wie ik was, waar ik bij hoorde en hoe ik om moest gaan met meidenvenijn en pesterijen in de klas. Ook thuis was het niet altijd even makkelijk. In die tijd had ik graag een "grote zus" gehad die naar me luisterde en me begreep. Dat is precies wat ik nu voor andere meiden wil betekenen: iemand die er voor je is, die naar je luistert en je helpt om jezelf te vinden in een soms lastige omgeving.
Hoi hoi, ik ben Jill. Ik woon in een eigen appartementje in Deventer. Ik vind het heerlijk om daar een lekker boekje te lezen op de bank, een cake te bakken of met vrienden spelletjes te spelen. Wat dat betreft ben ik een bezige bij. Ik werk namelijk als bijlesdocente Engels, bodypump instructeur, oppas en schoonmaker. Bij al deze baantjes heb ik veel contact met de mensen! Daar haal ik energie uit en ik vind het mooi om te zien hoeveel een luisterend oor voor iemand kan betekenen. Ik heb me dan ook aangemeld als grote zus omdat ik dit ook voor jonge meiden wil kunnen doen.
Hoi, mijn naam is Tessa en ik ben 21 jaar oud.
Wat leuk dat je even rond kijkt op de site Stichting Hart voor Meiden.
Graag zou ik je bij het zussen project willen ondersteunen bij gezelligheid, lekker kletsen, leuke dingen doen en graag je "Grote zus" willen zijn. Ik ben namelijk een echt mensen mens en hou er van om andere mensen te helpen. Zelf vond ik het altijd heel erg fijn om mijn hart te mogen luchten bij een goede vriendin die wat ouder is dan ik, zij voelde echt als mijn "grote zus".
Dingen die ik leuk vind om te doen zijn tekenen, zingen, lekker gek doen op muziek en zit ik op theater, hiervan krijg ik veel energie!
Ook heb ik het een en ander mee gemaakt en vond ik het zelf altijd fijn om dit te kunnen delen met iemand, dit luchtte enorm op en stelde me vaak gerust. Ik hoop dat als jij ergens mee zit dat ik er voor je mag zijn. Maar misschien ben je dan ook wel gewoon toe aan gezellig een spelletje doen, een wandellingtje maken of samen lekker gek doen op muziek!
Ik ben Lieke. Woonachtig in Deventer en 25 jaar oud. Ik werk als animatiemedewerker op campings. Daarnaast ben ik ook veel aan het oppassen, bij gezinnen thuis. Dit doe ik allemaal met veel plezier. Ook heb ik een grote passie voor dans, zang en theater. Daar word ik erg blij van, en is ook echt mijn uitlaatklep. Vanaf het moment dat ik de stichting hart voor meiden online tegen kwam, werd ik gelijk enthousiast! Hier wil ik wat aan bijdragen, dacht ik gelijk!
Ik weet uit ervaring hoe eenzaam het kan voelen om als jong meisje te struggelen met thema's als angsten, onzekerheden, ingrijpende gebeurtenissen en het gevoel van eenzaamheid. Daarin heb ik zelf ook ervaren hoe helpend het kan zijn om met iemand een vertrouwensband op te bouwen, waarmee je alles mee kan delen en voelt dat alles er mag zijn. Iemand die echt naar je luistert, geen oordeel heeft en er echt voor je wil zijn. Het lijkt mij erg waardevol om dit nu zelf te kunnen bieden aan de jonge meiden die zich aanmelden. Ik ben een gevoelsmens en vind persoonlijk contact heel belangrijk. Ik leer je graag kennen, wie ben jij als persoon en waar word je blij van?
Hoi, ik ben Emily, 20 jaar en ik woon in Apeldoorn. Ik studeer nu bijna drie jaar met veel plezier Toegepaste Psychologie aan hogeschool Saxion in Deventer. In mijn vrije tijd hou ik van lezen, sporten, knutselen en lekker buiten zijn.
Toen ik zelf op de middelbare school zat, voelde ik me vaak onzeker en vroeg ik me constant af wat anderen van mij vonden. Ik durfde alleen niet met iemand hierover te praten, omdat ik bang was voor wat anderen zouden denken en zeggen. Dit maakte me erg eenzaam. Ik dacht dat ik de enige was met deze gedachten en gevoelens, dus hield ik ze voor mezelf en verstopte ik ze. In die tijd had ik graag een ‘grote zus’ gehad die naar me luisterde, me begreep en zonder oordeel met me kon praten.
Nu ik wat ouder ben, realiseer ik me hoe belangrijk het is om je gedachten en gevoelens met iemand te kunnen delen. Het helpt echt! Het lijkt me een eer om die grote zus voor iemand te mogen zijn. Ik wil een veilige omgeving creëren waar je alles kunt zeggen zonder bang te zijn voor oordelen en waar je wordt geaccepteerd zoals je bent. Want jij mag er zijn.
Hi! Ik ben Rosa, 21 jaar, en studeer Psychologie in Nijmegen, waar ik ook op kamers woon. Oorspronkelijk kom ik uit Deventer en ik dans daar al bijna mijn hele leven. Naast dansen breng ik graag tijd door met vrienden, ga ik graag naar de film, geniet ik van lekker eten en hou ik enorm van reizen. Kortom, ik ben altijd in voor iets leuks!
Mijn studie vind ik ontzettend interessant, en mede daarom lijkt het me geweldig om ‘Grote Zus’ te zijn. Op de middelbare school had ik zelf veel gehad aan een ‘Grote Zus’, dus ik hoop nu die rol voor iemand anders te vervullen. Op jonge leeftijd loop je tegen van alles aan, en het kan ontzettend fijn zijn om te praten met iemand die die fase al heeft meegemaakt.
Hoi, Ik ben Gwen! Ik ben 18 jaar en studeer philosophy, politics and society in Nijmegen. In mijn vrije tijd, of eigenlijk altijd wel, doe ik van alles en nog wat. Maar ik hou vooral van gezelligheid en leuke dingen doen, zoals een terrasje of gewoon lekker kletsen.
Ik doe mee aan het zussen project omdat ik het een heel mooi project vind en het belangrijk vind om hieraan mee te helpen. Als ‘grote zus’ zijnde hoop ik dat ik iemand met de dingen die er spelen, vooral tijdens de middelbare school gebeurt er natuurlijk heel veel, kan helpen.
Ik ben Nora. Ik ben bijna 18 jaar en ik woon in Deventer met mijn ouders en zusje. Ik ben eerstejaars studente pedagogiek in Nijmegen. Ik mijn vrije tijd hou ik van bakken, wandelen, spelletjes spelen, formule 1 kijken en kletsen met vrienden en familie. Ook zit ik op musical les, ik hou dus van zingen, dansen en acteren. Ik ben mee gaan doen aan dit project, omdat toen ik op de middelbare school zat ik het soms best wel moeilijk had. Ik had toen graag iemand gehad met wie ik kon praten over hoe het ging en hoe ik me voelde. Nu ik iets ouder ben wil ik graag meiden helpen en iets voor hen betekenen door die persoon te zijn.
Lisa: Heel fijn. We hadden wel meteen fijn contact. We hebben leuke dingen gedaan, naar de bieb, een ijsje eten, dat vond ik het leukst!
Paulien: Het was voor mij meteen goed, het voelde goed en we hebben leuk en fijn contact gehad samen. We hebben leuke dingen gedaan, vaak naar de bieb en het ook gehad over de lastige dingen die er soms waren. Het was een goede match!
Lisa: In de bieb met de kaartjes vond ik heel leuk. We gingen dan samen met het kaartendeck aan de slag. Het was altijd heel gezellig en dan kon ik ook mijn verhaal kwijt.
Paulien: We hadden een goed gesprek in de bieb, toen zei Lisa tegen mij: ik ben blij dat ik even mijn ei kwijt kon / mijn verhaal kwijt kon. Dat was heel fijn om terug te horen. Dat ik me ook realiseerde, Lisa heeft ook echt iets aan onze gesprekken. Ik vroeg me in het begin wel eens af, voelt Lisa zich fijn en gezien bij mij? Heel fijn te merken dat dat inderdaad zo was.
Lisa: Gewoon heel fijn dat ik het bij iemand anders dan mijn moeder kan vertellen af en toe. Dat gaf me opluchting, was gewoon heel fijn. Toen ik Paulien leerde kennen zat ik helemaal niet lekker in mijn vel, nu voel ik me veel beter.
Paulien: Voor mij was het waardevol omdat ik zelf op de middelbare school zat te struggelen met allemaal gedachtes en mensen in de klas. Wie ben ik, waar sta ik? Heel waardevol om met Lisa, die daar nu staat, over in gesprek te kunnen gaan. Dat ik door wat ik zelf heb meegemaakt, ook tips kan geven. En dat dat Lisa dan kan helpen en het kan relativeren. Ik herinner me zelf ook dat het toch lastig kan zijn om te praten met je moeder of meiden uit je klas, het was fijn dat ik er voor Lisa op die manier kon zijn. Ik merkte ook wel dat het steeds wat beter ging met Lisa, heel fijn om nu te horen dat het zo goed met haar gaat.