Veel meisjes hebben het lastig op de middelbare school. De overgang van de basisschool naar de brugklas wordt vaak gezien als grote stap. Niet alleen de hoeveelheid huiswerk neemt toe maar ook hoe je je verhoudt ten opzichte van andere leerlingen veranderd. We zien dat met name meisjes problemen ervaren, wat leidt tot veel mentale klachten. Meisjes zoeken soms hulp van een coach of therapeut om door deze fase te komen en soms lijden ze in stilte. Hart voor Meiden heeft het Grote Zussen project opgericht, om te voorkomen dat jij in je eentje worstelt of op een wachtlijst komt voor professionele hulp. Het is fijn als je met een ‘Grote Zus’ kan praten over wat je zo onzeker maakt, hoe je om kan gaan met meidengedoe of de stress dat het schoolwerk je geeft. Zo’n Grote Zus weet namelijk precies wat je meemaakt omdat zij net dezelfde weg heeft afgelegd.
We plannen een kennismakingsgesprek met jou, een professional van onze stichting, jouw ouders en je ‘Grote Zus’. Als er een klik is maken jullie afspraken om één keer in de twee weken af te spreken. Jullie plannen dit zelf en jullie bepalen ook zelf hoe je dit wilt invullen. Zo kun je een wandeling maken door het bos, iets creatiefs gaan doen of ergens samen een kop thee drinken. Misschien delen jullie wel een gezamenlijke hobby of passie. Na 5 afspraken gaan we evalueren en bespreken we of dit voldoende is of dat jullie nog nieuwe afspraken gaan maken. Een professional van de stichting blijft nauw betrokken. Zo kan de Grote Zus altijd met vragen bij de stichting terecht.
Hoi. Ik ben Bianca en ben 19 jaar oud. Ik vind het heel fijn om mensen te kunnen helpen op wat voor een manier dan ook. Dit is dan ook de reden dat ik de HBO opleiding Social Work aan Windesheim in Zwolle ben gaan doen en waarom ik ‘Grote Zus’ ben. Op dit moment loop ik stage op een middelbare school waar ik veel leerlingen spreek die tegen dingen aanlopen. In mijn vrije tijd hou ik ervan om te lezen, creatief bezig te zijn, met vriendinnen af te spreken en goede muziek te luisteren. Daarnaast volleybal ik al sinds ik heel klein was. Al deze dingen helpen me ontspannen na een lange dag zodat ik er weer tegenaan kan. Daarnaast hou ik van het knusse, koude weer en vind het heerlijk om op de bank op te krullen met een goed boek en een lekker kopje thee.
Ik ben Milou, 19 jaar oud en ik woon en studeer in Nijmegen. In mijn vrije tijd ben ik vaak bezig met handbal, wandelen en mijn creatieve hobby’s, zoals fotograferen en schilderen. Daarnaast ben ik dol op kinderen en breng ik graag tijd met hen door.
Ik ben een echt mensenmens en wil graag iets betekenen voor meiden die soms wat extra steun kunnen gebruiken tijdens hun middelbare schooltijd. Het kan soms best lastig zijn en op zulke momenten is het fijn om iemand te hebben om op terug te vallen. Iedereen verdient een fijne schooltijd, en daar wil ik graag aan bijdragen. Daarom heb ik besloten om me aan te melden als grote zus.
Ik ben Paulien en ik ben 24 jaar. Op dit moment volg ik de opleiding Toegepaste Psychologie in Deventer. In mijn vrije tijd hou ik van dansen; zo volg ik jazz-modern lessen bij Studio Danzo en dans ik in de dansgroep !MPACT. Daarnaast breng ik graag tijd door met vrienden en familie, maak ik wandelingen in de natuur en houd ik ervan om creatieve en actieve dingen te doen.
Waarom ik meedoe met het Zussenproject? Toen ik zelf op de middelbare school zat, vond ik het soms best lastig. Ik was op zoek naar wie ik was, waar ik bij hoorde en hoe ik om moest gaan met meidenvenijn en pesterijen in de klas. Ook thuis was het niet altijd even makkelijk. In die tijd had ik graag een "grote zus" gehad die naar me luisterde en me begreep. Dat is precies wat ik nu voor andere meiden wil betekenen: iemand die er voor je is, die naar je luistert en je helpt om jezelf te vinden in een soms lastige omgeving.
Ik ben Sophie, 25 jaar en ik woon in Deventer. Ik studeer Toegepaste Psychologie (TP). Op dit moment studeer ik af op het decanaat bij De Waerdenborch te Holten. Ik doe onderzoek naar het welbevinden in het studiekeuzeproces bij leerlingen.
Als tiener en als jongvolwassene heb ik veel last gehad faalangst, perfectionisme en prestatiedruk. Als tiener schaamde ik me, hield alles voor me en in me. Door in gesprek te gaan met een student psycholoog heb ik een training gevolgd bij mindfit om meer inzicht te krijgen in mijn gedachtes, gevoelens en gedragingen. Het is belangrijk om met iemand te kunnen praten, zoals bijvoorbeeld een ‘grote zus’. Ik ben ervan overtuigd als er in die jaren toen ik een tiener was een grote zus voor mij geweest was het mij enorm geholpen had. Vanwege een ernstig ongeluk, doe ik wat langer over mijn studie. Door in coma gelegen te hebben, een lang revalidatietraject en mijn herstel ben ik heel bewust gaan leven. Op dit moment voel ik geen druk, ik studeer omdat ik het leuk vind en doe het wanneer het mij lukt. Want ik ben nog steeds aan het herstellen. Het gaat onwijs goed met mijn herstel en voel daarom ook de ruimte om als grote zus jonge meiden te helpen bij hun mentale gezondheid problemen