Hart voor Meiden in de media

De Hart voor Meiden projecten worden opgepikt door de media.
Op deze pagina een overzicht van de verschenen artikelen rondom de mentale gezondenheid van meiden tussen 13 en 17 jaar.

Emma (17) worstelde op school met mentale problemen (en zij is niet de enige) (De Sentor)

‘Paniekaanvallen, te weinig slaap. Hoofdpijn, te weinig water. Examens, te weinig overzicht. Niet zo aanstellen, gewoon rechtop lopen. Niet aan de bel trekken, glimlachen verkopen.’ Een fragment uit het dagboek van Emma Steenhuis (17) uit Deventer. Ze worstelde op de middelbare school met mentale problemen en is niet de enige.

Lees hier het hele artikel

De Sentor

Tienermeiden minst tevreden over hun online leven (Kinderombudsman)

20 november 2024

Meisjes van 13-18 jaar zijn een stuk minder gelukkig dan jongens van dezelfde leeftijd. Zowel online als offline. Zij geven hun online leven verreweg het laagste rapportcijfer: een 6,7. Ook geven tienermeiden de meeste onvoldoendes voor hun kwaliteit van leven. Kinderen en jongeren die zich niet als jongen of meisje identificeren zijn het minst tevreden over hun offline leven, maar juist positiever over hun online leven. Dit blijkt uit het onderzoek van de Kinderombudsman onder zo'n 3000 kinderen en jongeren in de leeftijd van 8-18 jaar.

Lees hier het hele artikel

kinderombudsman

Interview met Marieke Martens voor Linda.

Meidenvenijn is een groot probleem: 'Veel meisjes zitten thuis door pestgedrag'

Buitensluiten, niet in appgroepen mogen en roddelen: het komt nog steeds veel voor onder pubermeisjes. Dat ziet jeugdcoach Marieke Martens veel voorbijkomen. Ze wil het meidenvenijn aanpakken.

“We moeten het bespreekbaar maken”, vertelt Martens, werkzaam bij Ma.Ma. kinder- en jeugdcoaching en oprichter van stichting Hart voor Meiden, aan LINDA.

Meisjes

De meest voorkomende klachten die meisjes op dit moment hebben zijn stress, angsten, paniekaanvallen en negatieve gedachten. Martens ziet dat deze klachten slaapproblemen, eetproblemen, depressieve gevoelens en schooluitval kunnen veroorzaken. “Ik werk nu twaalf jaar dagelijks met jongeren, met name pubermeisjes. Veel meisjes zitten thuis, doordat zij niet kunnen functioneren op school door het pestgedrag. Ze krijgen niet de juiste middelen aangereikt om het op school op te lossen. Daar loopt het vaak vast.”

De meisjes raken in een negatieve spiraal, waar ze moeilijk uitkomen. “Eerst besluiten ze zich ziek te melden. Dan wordt de drempel steeds hoger om naar school te gaan en uiteindelijk durven ze niet meer. Daar kan het meidenvenijn toe leiden”, vertelt Martens.

Lees hier het volledige artikel

linda